מרצה: עומר שומרוני, מרצה למוזיקה באוניברסיטת ת"א ומבקר מוזיקה קלאסית.
מפגש חוויתי עם מבחר מהיצירות הסימפוניות הגדולות של המוזיקה הקלאסית,
תוך היכרות עם עקרונות יסוד של הלחנה לתזמורת. הקורס מלווה בצפייה מודרכת בדוגמאות מביצועים של גדולי המנצחים והתזמורות בעולם.
הקורס אינו דורש ידע מוזיקלי מוקדם.
נושאי ההרצאות:
בטהובן: סימפוניה מספר 7
"הביטוי השמיימי של הריקוד"- כך הגדיר ריכרד וגנר את הסימפוניה השביעית של בטהובן. במפגש זה נכיר כמה מה"טריקים" הקומפוזיטוריים שמשלב בטהובן ביצירה, ונשווה בין ביצועים שונים.
מהלר: סימפוניה מספר 1 ("טיטאן")
הסימפוניה הראשונה של מהלר מדגימה היטב את הקשר שבין מחזורי השירים של המלחין לבין כתיבתו בצורת הסימפוניה. במהלך המפגש נדון בקשר זה, וכן נעמוד על ההשפעה היהודית הניכרת ביצירה.
מוצרט: סימפוניה מספר 33
סימפוניה מספר 33 של מוצרט, מהווה דוגמא מצוינת למסורת ההלחנה בווינה של התקופה הקלאסית. במהלך המפגש נכיר את פרקיה השונים של הסימפוניה, ונעמוד
על המודלים בהם השתמש מוצרט לצורך חיבורה.
רספיגי: "אורני רומא" ו"מזרקות רומא"
שתי יצירות אלו, הלקוחות מ"הטרילוגיה הרומאית" של רספיגי, מהוות דוגמא מצוינת לצורה המוזיקלית הנקראת "פואמה סימפונית". במפגש נכיר את הסיפור שמאחורי היצירות, ונעמוד
על הקשר בין המוזיקה לבין הנוף הרומאי שאותו היא מתארת.
מוסורגסקי: "תמונות בתערוכה" (בתיזמור ראוול) (שני מפגשים)
מוסורגסקי הלחין את "תמונות בתערוכה" כמחזור קטעים לפסנתר, אחרי שצפה בתערוכה של יצירות אמנות מעיזבונו של חבר קרוב. לימים תוזמרה היצירה ע"י מוריס ראוול, בגירסה שהפכה להצלחה מסחררת. במפגש כפול זה נעמוד על הקשר בין התמונות לבין המוזיקה שמתארת אותן, ונשווה בין הגירסה המקורית לפסנתר לבין הגירסה התזמורתית הגאונית של ראוול.
|